Foto

Matei Ruhring: "Sper ca baschetul romanesc sa se ridice la o valoare competitiva"

Federatia Romana de Baschet continua seria interviurilor cu fostele glorii ale baschetului romanesc si va prezinta astazi, in exclusivitate, un scurt interviu realizat cu domnul Matei Ruhring, fost component al formatiei Universitatea Cluj-Napoca si al nationalei Romaniei. Considerat un jucator de legenda pentru baschetui autohton, domnul Ruhring ne-a depanat cu ocazia Dineului Aniversar de la Sibiu cateva amintiri din perioada cand baschetul se juca pe beton, iar prieteniile dintre jucatori dainuiau peste ani. Incantat sa vorbeasca despre baschet, atat la trecut, cat si la prezent, domnul Ruhring
(foto - in stanga, alaturi de prietenii domniei sale,  Octavian Serban si Mihai Albu la Dineul Aniversar)
, a preferat sa nu “fenteze” asa cum facea odinioara cu adversarii pe terenul de joc si ne-a raspuns direct intrebarilor adresate.
 
Domnule Ruhring, cum vi s-a parut confruntarea dintre cele doua selectionate de la All Star Game?
Aceste meciuri au un caracter demonstrativ mai ales pentru tinerii care vor sa urmeze o cariera in baschet. A fost un meci spectaculos, reusit, de care publicul s-a bucurat foarte mult. Este un punct in plus pentru baschetul romanesc!
 
Ati remarcat vreun jucator?
M-am bucurat de revenirea lui Mihail Silvasan. A aruncat din toate pozitiile, a fost spectaculos, dar si pragmatic.
 
Ati evoluat pentru Cluj si ati ales tot un clujean, nimeni altul decat capitanul echipe U-Mobitelco si al echipei nationale. Sunteti subiectiv?
(Rade). Il urmaresc de mult timp si m-am asteptat la un progres evident din partea lui. Il privesc si cu ochi critici, chiar daca sunt clujean. Ce ma bucura este ca se observa un plus in devenirea lui ca jucator.  
 
Ati evoluat pe  postul de conducator de joc si totusi ati ales o extrema, chiar una puternica am putea spune.
Ati atins un punct vulnerabil! Intrebarea este insa foarte buna! (rade iar). Pe vremea noastra existau foarte multi jucatori pe aceasta pozitie de conducator de joc. Prin acea concurenta au fost plusuri  atunci fata de coordonatorii de astazi. Sunt echipe in Divizia A, si se numara si Clujul printre ele, care nu beneficiaza de o conducere tactica in joc....
 
Suntem deficitari pe acest post?
Da, cu mici exceptii.  N-are rost sa-i numesc, dar sunt si jucatori care sunt pe drumul cel bun. Insa acest deficit este esential in conducerea jocului,  baschetul fiind foarte complex. Problema aceasta n-am remarcat-o numai eu, ci si colegii cu care am stat de vorba. Nu vreau sa se inteleaga acum ca noi am fost mai buni! Comparatiile nu sunt bune. Dar este un deficit. Sper ca baschetul romanesc sa se ridice la o valoare competitiva ca sa ne putem califica in etapele urmatoare in intrecerile internationale. Aceasta este dorinta mea.
 
In timpul meciului v-am vazut usor nostalgic. V-ati adus aminte de perioada in care evoluati pe parchet?
Intr-adevar (Rade zgomotos!). Acum se joaca pe parchet, noi n-am avut fericirea de a juca pe parchet. Evoluam pe scandura sau pe beton. Ce am remarcat si in discutiile cu prietenii si colegii mei de generatie este dinamica jocului. A crescut enorm! Mai ales prin venirea jucatorilor straini in tara. Au calitati fizice foarte bune.
 
Ati anticipat urmatoarea intrebare pe care o pregatisem. Ce diferenta sesizati intre baschetul de-acum cateva decenii si cel de azi?
A crescut dinamica jocului. In aparare se joaca mult mai tare, iar in atac se incearca sa se finalizeze cat mai rapid. Noi nu am jucat asa de repede, dar tactic poate am fost superiori.
 
In final o sa va intreb despre atmosfera de la Dineul Aniversar. Federatia Romana aniverseaza 80 de ani de existenta, in timp ce CSU Sibiu celebreaza 40 de ani de activitate.
Am o stransa legatura cu toata conducerea din acest oras si pe aceasta cale vreau sa multumesc familiei Vulc, Federatiei Romane de Baschet, presedintelui FRB, pentru aceasta invitatie la aniversare. Le doresc ambelor “La Multi Ani!”
 
 
REMEMBER
Matei Ruhring a participat la Campionatul European din 1969, unde a evoluat in echipa Romaniei alaturi de un lot din care mai faceau parte Francisc Dikay, Dragos Nosievici, Constantin Dragomirescu, Ekehardt Jekely,  Mihai Albu, Petru Czmor, Radu Diaconescu, Gheorghe Novac, Titus Tarau, Mihai Dimancea, Adolf Cernea. Nationala Romaniei a fost repartizata in grupa B a Campionatului European si a intalnit puternicele nationale din Cehoslovacia, Polonia, Italia, Spania si Israel. Romania s-a clasat pe locul opt din 12 echipe participante, Uniunea Sovietica devenind la acea vreme campioana europeana.





Parteneri